Att resa med reumatisk sjukdom

Att resa med reumatisk sjukdom behöver inte vara ett problem. Tänk på detta när du planerar och förbereder din resa:

Har jag tillräckligt med medicin så att det räcker hela resan?

Det är bra att ha med sig extra medicin ifall du blir försenad. Prata om detta med din läkare i god tid. Om du reser över olika tidszoner, försök också se till att du tar dina mediciner vid rätt tidpunkt, du kan prata med din läkare om hur du bäst hanterar detta.

Vilka papper behöver jag ta med mig?

Undersök om du behöver något speciellt intyg för att resa med ditt läkemedel, detta hjälper till att undvika problem i tullen. Vissa läkemedel mot reumatisk sjukdom kommer att kräva ett resecertifikat för att du ska kunna ta dina läkemedel med dig. Det är oftast bäst att packa mediciner i handbagaget så att de inte försvinner.

Behöver mina mediciner förvaras svalt?

Stäm i förväg av med ditt reseföretag och med boendet, för att se om de kan tillgodose dina behov. Vissa mediciner måste alltid hållas svala.

Har jag rätt försäkring?

En reseförsäkring är värt att överväga. Se till att berätta för försäkringsbolaget om alla dina hälsotillstånd.

Behöver jag extra stöd?

Behöver du hjälp med väskor eller rullstol om det blir en lång promenad? Om du flyger och använder rullstol eller har rörelsehinder, boka "särskild hjälp". Flygbolag, flygplatser, kryssningsfartyg och färjor i EU är enligt lag skyldiga att ge gratis hjälp och assistans.

Vilka vaccinationer behöver jag?

Det är alltid bäst att tala med din läkare i god tid för att se till att eventuella vaccinationer du kan behöva, kan kombineras med dina mediciner.

Man på ett plan

På resan

Normalt innebär resor att sitta ner under långa perioder. Försök att ändra position så ofta som möjligt. Byt till exempel från sittande till stående och rör på lederna när det är möjligt.

Boende

Om du har problem med rörligheten, försök att boka ett rum på bottenvåningen eller nära en hiss. Om du behöver hjälpmedel för att röra dig, se till att du bokar det i förväg och kontrollera att rummet är tillräckligt stort för att du ska kunna använda de hjälpmedel du behöver.