Psykiskt välbefinnande

Tips som kan få dig att må bättre


1. Rör på dig!

Träning är en av de bästa sakerna du kan göra för att förbättra dina symptom såväl som ditt mentala välbefinnande. Försök att få lite fysisk aktivitet varje dag. Oavsett om det är ett riktigt träningspass eller trädgårdsarbete - varje litet steg hjälper.

2. En god natts sömn

Det kan vara svårt att sova med reumatisk sjukdom. Detta kan bero på smärta eller oro för ditt tillstånd. Brist på sömn kan faktiskt göra din smärta värre, vilket gör att du mår ännu sämre. Försök att hålla dig till en lugn rutin, med ett regelbundet sänggående. Stäng av mobiltelefonen, datorn och TV:n. En behaglig temperatur hjälper dig att varva ned. Om det inte fungerar, be din läkare om råd.

3. Gå ut

En kort promenad ute i friska luften kan göra underverk för att förbättra ditt humör.


Meditation

4. Andas och varva ned

För att minska stress och främja lugn, vilket kan hjälpa dig att hantera din smärta, vill du kanske pröva mindfulness. Det finns till exempel andningsövningar på nätet. Du kan också be din läkare eller sjuksköterska om tips.

5. Håll kontakten

Det är viktigt att hålla kontakten med vänner och familj. Vissa dagar kan det kännas svårt när du har ont och kanske inte känner dig så sällskaplig. Men att känna samhörighet med andra människor kan öka din känslomässiga hälsa och ditt välbefinnande.

6. Be om hjälp

En av de svåraste sakerna kan vara att be om hjälp. Men om du har fler dåliga än bra dagar, är det verkligen viktigt att prata med någon. Det finns massor av hjälp tillgänglig så prata med din läkare eller sjuksköterska.