Icke-biologisk behandling vid reumatisk sjukdom

Rådgivning

Behandlingar för reumatisk sjukdom är skräddarsydda för den specifika sjukdomen, dess symptom och dess svårighetsgrad. För närvarande finns det inget botemedel, men det finns behandlingar tillgängliga för att lindra symptomen.

Huvudsyftet med behandlingen kommer att vara att lindra dina symptom, bromsa utvecklingen av sjukdomen och förbättra din livskvalitet.

I de flesta fall kommer behandlingen att innebära en kombination av motion, sjukgymnastik och medicinering.

Icke-biologiska läkemedel som används för att behandla reumatisk sjukdom

Patient med tablett

Smärtstillande läkemedel (analgetika) minskar smärta och används ofta tillsammans med andra läkemedel.

Icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID) kan hjälpa till att lindra svullnad (inflammation) i lederna samt smärta. De används också ofta tillsammans med andra mediciner.

Liksom alla mediciner, kan NSAID ha biverkningar. Din läkare kommer att försöka minska risken för dessa, såsom förskrivning av den lägsta dosen som krävs för att kontrollera dina symptom.

Sjukdomsmodifierande antireumatiska läkemedel (DMARDs) är läkemedel som fungerar genom att rikta in sig på de underliggande orsakerna till överskottet av inflammation i lederna. De kan minska smärta, stelhet och svullnad hos personer som har symptom i områden som höfter, knän, vrister eller handleder.

Det kan ta flera veckor eller månader att märka att en DMARD fungerar, så det är viktigt att fortsätta ta medicinen, även om det inte verkar fungera till en början.

Kortikosteroider (steroider) dämpar inflammationen men kan orsaka biverkningar om de används under lång tid. De kan injiceras i muskeln, direkt i leden eller tas i tablettform. Medan de kan vara användbara för smärta och inflammation i leder som knän, vrister och fötter, används de inte för ryggsmärta.