Psoriasisartrit

Vad är psoriasisartrit?

Läkare undersöker handen

Psoriasisartrit är en typ av artrit som utvecklas hos vissa människor som också har hudåkomman psoriasis. Psoriasisartrit påverkar vanligtvis lederna, vilket orsakar inflammation (svullnad), stelhet och smärta. Liksom psoriasis är psoriasisartrit ett kroniskt tillstånd.

Psoriasisartrit tros också vara ett autoimmunt tillstånd. Immunsystemet är kroppens naturliga självförsvarssystem, och det skyddar oss normalt mot infektioner och sjukdomar. Autoimmuna tillstånd gör att kroppens immunsystem felaktigt angriper kroppens friska vävnader, såsom lederna, vilket orsakar inflammation.

Inflammation är normalt ett viktigt verktyg som immunsystemet använder för att bekämpa en infektion genom att skicka extra blod och vätska. Men vid psoriasisartrit kan inflammation och extra vätska i en led orsaka smärta och stelhet samt permanenta skador på leden.

Vilka är symptomen på psoriasisartrit?

Psoriasisartrit är en typ av artrit som utvecklas hos vissa personer med hudåkomman psoriasis. De viktigaste symptomen på psoriasisartrit är ledvärk, svullnad och stelhet. Psoriasisartrit kan orsaka problem i någon led i kroppen, men tillståndet påverkar ofta händer, fötter, knän, nacke, ryggrad och armbågar.

Psoriasisartrit kan vara annorlunda från person till person. Vissa personer kan ha allvarliga problem som påverkar många leder, medan andra kanske bara märker milda symptom i 1 eller 2 leder.

Det kan finnas tillfällen då symptomen blir bättre (remission, symptomfrihet) och perioder när de blir värre (uppblossande symptom).

Daktylit

Daktylit

Daktylit innebär en kraftig svullnad av fingrar eller tår som kan vara mycket smärtsamt. Daktylit drabbar oftast en eller två fingrar eller tår åt gången.

Smärta och stelhet

Smärta och stelhet

Drabbade leder kan ofta kännas stela och smärtsamma. Till exempel kanske du inte kan böja fingrarna helt eller bilda en knytnäve om dina händer påverkas. Smärta och stelhet är ofta värre på morgonen och efter perioder av inaktivitet..

Svullnad, rodnad och värme

Svullnad, rodnad och värme

Inflammation i ledytan, som kan orsaka svullna och varma leder som känns ömma vid beröring.

Entesiter

Entesiter

Entesiter innebär en smärtsam inflammation där ben fäster vid ligament eller senor. Vanliga platser inkluderar översta delen av skenbenet, bakom eller under hälen och där revbenen fäster till bröstbenet. Om dina revben påverkas kan du uppleva bröstsmärta och ha svårt att andas djupt.

Uveit

Uveit

Tecken på uveit (druvhinneinflammation) är smärtsamma, vattniga eller röda ögon, suddig syn och känslighet för starkt ljus.

Andra symptom på psoriasisartrit

Vissa personer med psoriasisartrit kan uppleva en rad mer allmänna symtom, så som:

  • Nagelförändringar (gropar, små fördjupningar eller att nageln släpper från nagelbädden)
  • Trötthet och brist på energi (fatigue)
  • Hög temperatur (feber)
  • Svettning
  • Dålig aptit
  • Viktminskning

Vad orsakar psoriasisartrit?

Psoriasisartrit drabbar mellan 20-30% av personer med psoriasis. Psoriasisartrit utvecklas då normalt inom 10 år efter att diagnosen psoriasis har satts, även om vissa människor kan uppleva problem med sina leder innan de har några symptom som påverkar huden.

Som tidigare nämnts är psoriasisartrit ett autoimmunt tillstånd, vilket innebär att det orsakas av att immunsystemet attackerar frisk kroppsvävnad. Det är dock ännu inte känt vad som utlöser detta eller varför vissa personer med psoriasis utvecklar psoriasisartrit och andra inte.

Normalt fungerar ditt immunsystem genom att producera antikroppar som attackerar virus och bakterier, vilket hjälper till att bekämpa infektion. Psoriasisartrit gör att kroppens immunsystem felaktigt skickar antikroppar till lederna, där de attackerar den friska vävnaden runt leden.

Riskfaktorer för psoriasisartrit

Det finns några saker som kan öka risken för att utveckla psoriasisartrit, så som:

  • Genetik/ärftlighet – det är inte ovanligt att personer som diagnostiseras med psoriasisartrit och psoriasis har familjemedlemmar som också drabbats
  • Miljöfaktorer - många saker, såsom ett virus, en infektion, ett trauma av något slag eller att ha varit med om en mycket stressig händelse så som till exempel en förlossning eller upplevelsen av djup sorg
  • Rökning – forskning tyder på att rökning är förknippat med psoriasisartritKälla: "Nationella riktlinjer för rörelseorganens sjukdomar" 2021, Socialstyrelsen.