Livsstilsförändringar

Kost

Kost

För att du ska må så bra som möjligt i din reumatiska sjukdom är det viktigt att du har hälsosamma matvanor. Du som har en reumatisk sjukdom rekommenderas att följa Livsmedelsverkets kostråd.

Livsmedelsverkets rekommendationer är att:

  • dagligen äta frukt, bär, grönsaker, rotfrukter och baljväxter (bönor, linser, ärtor). Det ger dig kostfibrer, antioxidanter, vitaminer och mineraler. Den rekommenderade mängden är 500 gram grönsaker och frukt varje dag.
  • äta fisk och skaldjur minst två till tre gånger per vecka, och minst en gång per vecka bör du äta fet fisk såsom lax, makrill, sill, strömming eller sardiner.
  • äta en lagom mängd rött kött och charkprodukter, och att begränsa mängden rött kött till max 500 gram per vecka.
  • välja fullkornsvarianter när du äter bröd, gryn, pasta, ris och flingor. Fullkornsprodukter innehåller också rikligt med antioxidanter, kostfibrer, vitaminer och mineraler.
  • äta lagom mycket fett av bra sort.

Motion

Motion

För att förbättra eller bevara hälsan rekommenderas vuxna att:

  • sammanlagt varje vecka vara fysiskt aktiv i minst 2,5 timmar på ett sätt så att puls och andning ökar
  • eller sammanlagt varje vecka vara fysiskt aktiv i minst 75 minuter på hög intensitet så att puls och andning ökar mycket.
  • träna muskelstyrka minst två gånger per vecka
  • undvika långvarigt stillasittande

Många människor med reumatisk sjukdom tycker att vattenbaserade aktiviteter är bra för dem eftersom vattnet stöder lederna. Aerobics i vatten och simning är bra träningsformer. Yoga, dans, cykling, längdskidåkning, promenader eller stavgång är också bra för personer med reumatisk sjukdom. Börja långsamt, så kan du bygga upp din uthållighet och styrka stegvis.

Motion har så många fördelar och kan bidra till att förbättra din sömn, bidra till att minska smärta, stelhet och ångest. Din läkare kommer att kunna erbjuda dig träningsråd för att hjälpa dig att komma igång.

Sluta röka

Rökning ökar risken att insjukna i reumatisk sjukdom, kan förvärra ditt tillstånd, och det minskar chansen för att behandlingen ger bra effekt. Rekommendationen är därför att sluta. Din läkare kommer att kunna ge dig information om var du kan få stöd och råd för att klara av att sluta röka.



Källor: Ovan rekommendationer bygger på Livsmedelsverkets kostråd, samt broschyrerna: "Matvanor och reumatisk sjukdom - vad vet vi?", "Fysisk aktivitet och reumatisk sjukdom" och "Tobaksbruk och reumatisk sjukdom" - LIR Levnadsvanearbete inom reumatologi. En tvärprofessionell arbetsgrupp, LiR-gruppen, har tagit fram en modell för att underlätta arbetet med levnadsvanor inom reumatologin. Det är inom detta projekt som patientbroschyrerna som refereras till tagits fram. Fråga din läkare om du vill veta mer.