För att du ska må så bra som möjligt i din reumatiska sjukdom är det viktigt att du har hälsosamma matvanor. Du som har en reumatisk sjukdom rekommenderas att följa Livsmedelsverkets kostråd.
Livsmedelsverkets rekommendationer är att:
- dagligen äta frukt, bär, grönsaker, rotfrukter och baljväxter (bönor, linser, ärtor). Det ger dig kostfibrer, antioxidanter, vitaminer och mineraler. Den rekommenderade mängden är 500 gram grönsaker och frukt varje dag.
- äta fisk och skaldjur minst två till tre gånger per vecka, och minst en gång per vecka bör du äta fet fisk såsom lax, makrill, sill, strömming eller sardiner.
- äta en lagom mängd rött kött och charkprodukter, och att begränsa mängden rött kött till max 500 gram per vecka.
- välja fullkornsvarianter när du äter bröd, gryn, pasta, ris och flingor. Fullkornsprodukter innehåller också rikligt med antioxidanter, kostfibrer, vitaminer och mineraler.
- äta lagom mycket fett av bra sort.