Livsstil och psoriasis

Hälsosam vikt

Att vara överviktig kan öka sannolikheten för att du får psoriasis, och din psoriasis kan vara svårare att hantera om du samtidigt kämpar för att bibehålla en hälsosam vikt. Studier pågår för att förstå av sambandet mellan kroppsvikt och psoriasis.

Tala med din läkare för att kontrollera ditt BMI för att ta reda på om du är överviktig, och vilket stöd finns för att hjälpa dig att gå ner i vikt.

Kost och träning

Kost och motion

Psoriasis ökar risken för att du får hjärtsjukdom, även om det inte är känt varför. Inga livsmedel har direkt kopplats till förvärrad psoriasis, men för att hålla din vikt nere och för att förbättra livskvaliteten rekommenderas att du äter hälsosamt.

Din läkare kommer att kunna erbjuda dig diet- och träningsråd för att hjälpa dig.

Sluta röka

Rökning är känt för att göra din psoriasis värre, så det rekommenderas att du slutar. Din läkare kommer att kunna ge dig råd om det bästa sättet för dig att sluta röka och kan sätta dig i kontakt med stödresurser för att hjälpa dig att sluta.

Riskfaktorer för andra tillhörande tillstånd

Som en del av en hälsosam livsstil bör du be din läkare att kontrollera om andra tillstånd kan vara associerade med din psoriasis. De kan se till att du gör regelbundna kontroller och undersöke dig för hjärtsjukdomar, förhöjt blodtryck, förhöjt kolesterol, typ 2-diabetes och psoriasisartrit. Att sluta röka och leva en hälsosam livsstil minskar risken för att du får något av dessa andra tillstånd.

Psoriasisartit

Vissa personer med psoriasis kommer också att ha eller kommer att kunna få psoriasisartrit. Det innebär att ditt immunsystem attackerar lederna och får dem att bli styva och inflammerade. Besök vår webbplats [UCBCares for Inflammatory Arthritis] för att ta reda på mer om psoriasisartrit.

Källa: Chi CC, Ko SH, Yeh ML, Wang SH, Tsai YS, Hsu MY. Lifestyle changes for treating psoriasis. Cochrane Database of Systematic Reviews 2015, Issue 11.