Topikal behandling av psoriasis

Topikal behandling av psoriasis

Aktuella behandlingar

Denna typ av behandlingar är vanligtvis det första alternativet som läkare kommer att erbjuda dig. De hjälper till att bromsa överdriven hudtillväxt och minska den inflammation du upplever. Vissa behandlingar kan visa en förbättring snabbt, medan andra kan ta några veckor innan effekt.

Mjukgörande behandling

Dessa krämer smörjs på din psoriasis för att bevara fukt och skapa ett skyddande lager. De syftar till att stoppa klåda och fjällning. Andra krämer eller salvor kan användas tillsammans med mjukgörare, men det är bäst att vänta i 30 minuter innan du applicerar ytterligare en behandling ovanpå.

Steroidkrämer eller salvor

Dessa fungerar genom att minska inflammationen i huden. De finns i olika styrkor och används vanligtvis för korta kurer eftersom de kan göra att din hud blir tunnare. Om du avbryter behandlingen för snabbt kan dina symtom bli värre.

Tjärpreparat

Dessa krämer, salvor och schampon är de äldsta behandlingarna för psoriasis. De kan ha en stark lukt. De hjälper till att minska fjällning.

Ditranol

Används kan användas vid armbågar och knän. Det kan ge fläckar på dina kläder och din dusch / badkar. Din hud kan bli missfärgad, men det kommer att blekna med tiden.

D-vitaminanaloger (kalcipotriol, takalcitol och kalcitriol)

Dessa hjälper till att reglera ditt immunsystem för att stoppa inflammation och minska fjällning. De fläckar inte eller har stark lukt men kan irritera känslig hud. De rekommenderas inte för användning under graviditet eller amning.

Vitamin A-analoger (tazaroten)

Dessa smörjs på din psoriasis för att minska inflammationen. De kan irritera känslig hud och rekommenderas inte för användning under graviditet eller amning.

Kalcineurinhämmare

Dessa används främst vid atopiskt eksem, som är en form av dermatit som gör att huden blir röd och kliande, men din läkare kan ordinera dem för din psoriasis. De syftar till att minska rodnad och klåda.

Behandling av psoriasis i hårbotten

Behandling av psoriasis i hårbotten

Medicinskt schampo

Innehåller ingredienser, vanligtvis inklusive koltjära, för att hjälpa till att bli av med fjällning vid mild psoriasis.

Avfjällande salvor

Dessa tas på i flera timmar eller över natten för att behandla tjocka fjällande områden. De innehåller ofta salicylsyra och kokosnötolja. Att bli av med de tjocka placken hjälper andra behandlingar att fungera.

Kortison (steroider)

Samma som för din hud. Dessa har olika styrkor. Produkter som innehåller starka steroider används endast under korta perioder.

Vitamin D

Dessa används som schampo eller gel. Ibland finns de också i kombination med steroider.

Fler behandlingar för psoriasis

Ljusbehandling av psoriasis

Ljusbehandling av psoriasis

Ljusbehandling använder UV-ljus för att minska symtomen

Läs mer
Systemisk behandling av psoriasis

Systemisk behandling av psoriasis

Du kan få systemisk behandling om topikala behandlingar inte är effektiva

Läs mer
Biologisk behandling av psoriasis

Biologisk behandling av psoriasis

Biologiska läkemedel inriktar sig på orsaken till psoriasis

Läs mer