Ljusbehandling av psoriasis

Ljusbehandling är när din hudläkare använder ultraviolett (UV) ljus för att behandla din psoriasis. Det fungerar för att UV-ljus minskar inflammation i huden och hjälper till att förbättra, men inte bota, din psoriasis.

Ljusbehandling

Behandling med ljusterapi kan variera i längd, beroende på vilken typ du får. Vissa typer varar cirka 8–10 veckor medan andra tar upp till 16 veckor. Du besöker behandlingsavdelningen på sjukhuset två eller tre gånger i veckan för att få ljusbehandlingen

Du kommer att behandlas med antingen UVA- eller UVB-ljus. UVA når djupare hudskikt och används därför vid svårare psoriasis, men är mer benäget att ge biverkningar. Med UVA-behandling (även kallad PUVA) måste du ta en tablett eller ta ett bad med en sensibiliserande substans som kallas psoralen.

Du kanske inte kan få fototerapi om du inte har möjlighet att besöka sjukhuset regelbundet, om du tar medicin som undertrycker ditt immunförsvar, eller gör din hud mer känslig för solljus eller om du är gravid (endast UVA).

Biverkningarna är i allmänhet korvariga som solbränna, torr, kliande hud, utslag och blåsor där din psoriasis uppträder. Psoralen kan också få dig att känna dig sjuk och i vissa fall kan din psoriasis bli värre innan den blir bättre. Det finns också några långsiktiga biverkningar som din läkare kommer att diskutera med dig